Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων - Προσωρινή άδεια οδήγησης
- Dimitris Maritsas
- 28 Ιαν 2020
- διαβάστηκε 5 λεπτά

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι
Το σχέδιο νόμου που έχω την τιμή να σας παρουσιάσω σήμερα επιχειρεί να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδατοδρομίων. Μια λύση την οποία η ελληνική κοινωνία και οι παραγωγικοί φορείς περιμένουν για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια, χωρίς δυστυχώς κάποιο αποτέλεσμα.
Ο λόγος που θεωρούμε απολύτως αναγκαία αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία είναι γιατί ο υφιστάμενος νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛ., ο 4568/2018, δε διευκόλυνε στο ελάχιστο την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων. Για την ακρίβεια, με το υφιστάμενο πλαίσιο δεν κατέστη εφικτό να εκδοθεί ούτε μία άδεια.
Αυτό συνέβη, καταρχάς, επειδή ο υφιστάμενος νόμος έθεσε μια σειρά από ανούσιες και περίπλοκες διοικητικές προϋποθέσεις που τον κατέστησαν στην πράξη ανενεργό. Αναφέρω, ενδεικτικά, ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο προβλέπει 10 υπουργικές και κοινές υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί - αποφάσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο από την ψήφιση του, δεν κατάφερε να εκδώσει ούτε μια.
Ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός, λόγος που κρίνουμε σκόπιμη την αναθεώρηση του παρόντος θεσμικού πλαισίου είναι γιατί επιτρέπει, στην ουσία, μόνον σε έναν φορέα να προχωρήσει στην ίδρυση υδατοδρομίων: το ελληνικό δημόσιο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, για να μιλήσουμε με ονόματα, ότι ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ σήμερα δε μπορούν να ιδρύσουν υδατοδρόμια. Σημαίνει επίσης ότι δεν μπορούν να έχουν άδεια υδατοδρομίου ιδιωτικές μαρίνες, ή μαρίνες που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες από το δημόσιο. Δε θα μπορούσαν επίσης να αδειοδοτηθούν οι μεγάλοι οργανισμοί λιμένος στην περίπτωση που, τυχόν παραχώρηση σε ιδιώτες, συνέβαινε πριν λάβουν άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου.
Τέλος, το υφιστάμενο πλαίσιο έθετε σε άμεσο κίνδυνο τα μόλις τρία αδειοδοτημένα υδατοδρόμια της χώρας, από τον προηγούμενο νόμο 4146/2013, δηλαδή της Κέρκυρας, της Πάτρας και των Παξών, καθώς προέβλεπε την ανάκληση αυτών των αδειών και την προσαρμογή τους στον νόμο του 2018.
Αυτοί είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους για τους οποίους προχωρούμε στην αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Υπάρχουν και αρκετοί άλλοι, κρυμμένοι κυριολεκτικά στις διατάξεις του παρόντος νόμου, τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς αν δεν είναι εξοικειωμένος με την διοικητική πρακτική του ελληνικού δημοσίου.
Απαιτήθηκε – και έγινε από την πλευρά μας- μια νοητική άσκηση, μια συστηματική προσομοίωση θα έλεγα, της διοικητικής διαδικασίας για να καταλάβουμε την περιπλοκότητά της. Και επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, καταθέτω στην Επιτροπή, κύριε πρόεδρε, για να το δώσουμε στους συνάδελφους, το διάγραμμα ροής για τη δημιουργία ενός υδατοδρομίου όπως το βρήκαμε, προκειμένου να αντιληφθούν όλοι μας γιατί μέχρι σήμερα δεν αδειοδοτήθηκε ούτε ένα υδατοδρόμιο με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Που παρεμβαίνουμε.
Καταρχάς, δημιουργούμε ένα πολύ πιο απλό πλαίσιο αδειοδότησης. Με λιγότερα δικαιολογητικά τόσο στο στάδιο ίδρυσης όσο και στο στάδιο λειτουργίας, μειώνοντας τον αριθμό των υπουργικών αποφάσεων κατά 50%: Από δέκα σε πέντε. Είμαι δε, στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τα περισσότερα σχέδια αυτών των αποφάσεων είναι έτοιμα. Υπολογίζουμε ότι πολύ σύντομα οι αποφάσεις αυτές θα λάβουν το σχετικό ΦΕΚ.
Δεύτερον, αντιμετωπίζουμε ένα κρίσιμο ζήτημα στην αδειοδότηση όπως είναι αυτό του συντονισμού της διαδικασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων. Ειδικότερα, προβλέπεται η συγκρότηση ολιγομελούς Επιτροπής Επιθεώρησης Υδατοδροµίων (4) σε σχέση με τον υφιστάμενο νόμο (10). Ο μικρός αριθμός αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό των μελών της και, κατ' επέκταση, στην επιτάχυνση της επιθεώρησης, στον περιορισμό των διοικητικών διαδικασιών και του κόστους μετακίνησης. Συναφώς, προβλέπεται επίσης ότι το κόστος μετακίνησης θα βαρύνει αποκλειστικά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όχι την υπηρεσία από την οποία προέρχεται το κάθε μέλος της Επιτροπής Υδατοδρομίων.
Τρίτον, επαναπροσδιορίζουμε την έννοια της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου, για την έκδοση της οποίας δε θα αποτελεί προϋπόθεση πλέον η κατασκευή υποδομών και η προμήθεια εξοπλισμού. Κατά συνέπεια, καθίσταται μη αναγκαία σε αυτό το στάδιο η διαδικασία επιτόπιας επιθεώρησης με αποτέλεσμα να επιταχύνεται έτι περαιτέρω η έκδοση της άδειας.
Στην πράξη, με την απόκτηση της «άδειας ίδρυσης», ο ενδιαφερόμενος επενδυτής επιτρέπεται να προβεί στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου και αν επιθυμεί και στην προσθήκη του απαραίτητου εξοπλισμού του.
Αυτό με τη σειρά του ευνοεί εκείνους τους δημόσιους φορείς που, ενώ κατέχουν την άδεια ίδρυσης του υδατοδρομίου, δεν επιθυμούν τη λειτουργία του να προβούν σύντομα και στις απαραίτητες ενέργειες διαγωνιστικής διαδικασίας για τη λειτουργία του υδατοδρομίου. Με αυτές τις ενέργειες επιταχύνεται η έκδοση της άδειας λειτουργίας.
Τέταρτον, εκτός της χορήγησης «άδειας ίδρυσης» και «άδειας λειτουργίας» προβλέπεται και η δυνατότητα χορήγηση «άδειας ίδρυσης και λειτουργίας». Ο στόχος εδώ είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για όσους επιθυμούν να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν υδατοδρόμια. Παράλληλα, παρέχεται ευελιξία σε εκείνους τους δημόσιους φορείς που αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τις υποδομές του υδατοδρομίου να προβούν στην λειτουργία του μέσα από μία ενιαία διαγωνιστική διαδικασία.
Πέμπτον, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου καθώς δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας υδατοδρομίων (εκτός λιμένων και λιμνών) και σε περιοχές τουριστικών λιμένων (μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια), σε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται και διευρύνεται η επισκεψιμότητα περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος και ενισχύεται το τουριστικό προϊόν της χώρας μας προσελκύοντας και εξυπηρετώντας κυρίως υψηλότερης αξίας τουριστικές ομάδες.
Έκτον, απλοποιούμε τις προϋποθέσεις και τους όρους κίνησης των υδροπλάνων σε υδάτινα πεδία που βρίσκονται εκτός των αδειοδοτηµένων υδατοδρομίων. Προτείνουμε αυτή τη διάταξη επειδή πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει την επισκεψιμότητα περιοχών µε ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον αλλά και την αντιμετώπιση επειγουσών και έκτακτων καταστάσεων όπως, π.χ., η αεροδιακοµιδή ασθενών.
Στο Κεφάλαιο Β’ ρυθμίζονται θέματα των εμπορευματικών κι επιβατικών μεταφορών με σκοπό τόσο την καλύτερη οργάνωση των επιχειρήσεων όσο και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του κλάδου.
Θα σταθώ ιδιαίτερα στο άρθρο 34 με το οποίο ανοίγουμε την αγορά της χρονομίσθωσης για τα οχήματα Δημοσίας Χρήσης που περιλαμβάνει τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα ταξί - μια διάταξη που στοχεύει στην ανανέωση του γηρασμένου στόλου οχημάτων. Παρέχουμε έτσι τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου να αντικαταστήσουν τα παλαιά και ρυπογόνα οχήματά τους με νεότερης τεχνολογίας χωρίς να απαιτείται η καταβολή υψηλού χρηματικού αντιτίμου παρά μόνο μια μηνιαία δόση που θα αφορά στις υπηρεσίες χρονομίσθωσης.
Επιπλέον, εισάγουμε ρυθμίσεις για τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των τουριστικών λεωφορείων, ορίζοντας ότι, εφεξής, τα νεοεισερχόμενα μεταχειρισμένα τουριστικά λεωφορεία δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν την ηλικία των πέντε ετών από το έτος κατασκευής τους.
Προσδιορίζουμε ακόμη ότι το όριο ηλικίας των 27 ετών, μετά από το οποίο τα λεωφορεία θα αποσύρονται από την κυκλοφορία, δε θα υπολογίζεται πλέον με βάση την ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας τους στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, όπως ισχύει σήμερα, αλλά σύμφωνα με το έτος κατασκευής τους. Πιστεύουμε ότι με τις προβλέψεις αυτές ενισχύουμε την οδική ασφάλεια και αναβαθμίζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Θα ολοκληρώσω τη σημερινή μου τοποθέτηση με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την προσωρινή άδεια οδήγησης.
Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για μια σημαντική πρωτοβουλία που έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της πολύμηνης αναμονής με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος οδηγός προκειμένου να παραλάβει το δίπλωμα οδήγησης.
Με τη θέσπιση της προσωρινής άδειας, ο νέος οδηγός θα είναι σε θέση από την επομένη κιόλας ημέρα να οδηγήσει το αυτοκίνητό του, επιδεικνύοντάς την από το κινητό του τηλέφωνο μέσω ψηφιακής εφαρμογής που ετοιμάζουμε αυτή την περίοδο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Πιστεύουμε ότι με αυτή τη ρύθμιση δε γλυτώνουμε απλώς τους πολίτες από μια μεγάλη ταλαιπωρία ούτε μειώνουμε απλώς την γραφειοκρατία. Δίνουμε επίσης ένα γερό χτύπημα στη διαφθορά, αφαιρώντας έναν βασικό λόγο ύπαρξής της στη διαδικασία χορήγησης των διπλωμάτων.
Δε θα επεκταθώ περισσότερο κύριε Πρόεδρε. Θα ζητήσω απλώς από τους συναδέλφους όλων των κομμάτων να στηρίξουν επι της αρχής αυτό το σχέδιο νόμου, στη διαμόρφωση του οποίου είχαν καθοριστική συμβολή τόσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου όσο και οι κοινωνικοί φορείς στους οποίους οι ρυθμίσεις αυτές απευθύνονται.
Comments